خانه / پمپ

گروه صنعتی و کشاورزی آبان پمپ با در اختیار داشتن کادر متخصص، مجرب و با تجربه آمادگی خود را در زمینه خرید، فروش و مشاوره فنی و راه اندازی انواع پمپ به واحدهای صنعتی، کشاورزی، راه سازی و ساختمان اعلام می دارد.

آبان پمپ آماده مشاوره به شما خریداران محترم می باشد، در صورت نیاز به مشاوره با ما تماس بگیرید.

پمپ چیست؟

پمپ وسیله‌ای مکانیکی برای انتقال مایعات است، که با افزایش فشار جریان آن، امکان جابجایی را به ارتفاعی بالاتر یا حتی پایین دست فراهم می‌آورد. پمپ کاربردهای فراوان در صنعت وحتی در وسایل نقلیه دارد. مانند پمپ بنزین یا پمپ آب تا پمپ‌های بزرگ برای پر کردن حوضچه‌های تعمیر کشتی. پمپ های رایج وقدیمی شامل تلمبه باد برای بادکردن چرخ دوچرخه وهمچنین تلمبه‌های دستی که آب یاسوخت را از مخزنی به مخزنهای دیگر منتقل می‌کنند، می‌شود. به عبارت کلی، پمپ دستگاهی است که سیالات غیرقابل تراکم را ازیک نقطه به نقطه‌ای دیگر جابجا می‌نماید.

انواع پمپ

پمپ ها را برپایه ویژگی‌های گوناگون طبقه بندی می کنند. دریکی از رایج‌ترین این طبقه بندی ها، برپایه نحوه انتقال انرژی از پمپ به سیال، پمپ‌ها به دودسته تقسیم می شوند:

پمپ های داینامیکی: دراین پمپ ها انتقال انرژی به سیال به طور دایمی است. انواع پمپ های دینامیکی عبارت انداز:

  • گریز از مرکز(Centrifugal)
  • جریان محوری(Axial)

پمپ های جابجایی مثبت: در این پمپ ها انتقال انرژی به سیال به صورت متناوب یا پریودیک صورت می پذیرد. انواع پمپ های جابجایی مثبت عبارت انداز:

  • رفت وبرگشتی(Reciprocating)
  • دوار(Rotary)

پمپ های گریز از مرکز

یک پمپ گریز از مرکز بر اساس تبدیل انرژی جنبشی یک سیال جاری به فشار ایستا کار می‌کند. این نحوه عمل بوسیله قانون برنولی توصیف می‌شود. قاعده عملکرد پمپ گریز از مرکز را می‌توان باملاحظه تاثیر تکان دادن یک سطل آب برروی یک مسیر دایره‌ای شکل توسط یک طناب، نشان داد. نیرویی که آب را به کف سطل فشار می‌دهد، نیروی گریزازمرکز است. اگریک سوراخ درکف سطل تعبیه شود، آب از طریق این سوراخ جریان می‌یابد. از این گذشته اگریک لوله ورودی دربالای سطل تعبیه شود، جریان آب به بیرون سوراخ منجر به تولید یک خلاء موضعی در داخل سطل خواهد شد. این خلاء آب را از یک منبع در سمت دیگر لوله ورودی به داخل سطل خواهد کشید. بدین روش یک جریان پیوسته از منبع وبه بیرون سطل بوجود می‌آید.

دررابطه با پمپ های گریز از مرکز، سطل وسرپوش آن متناظر با قاب پمپ، سوراخ و لوله ورودی متناظر با ورودی و خروجی پمپ هستند وطناب و بازو متناظر کار پروانه را انجام می‌دهد.

پمپ گریز از مرکز پمپی است که از یک پروانه گردان به منظور افزودن فشار یک سیال استفاده می نماید. پمپ‌های گریزازمرکز عموما برای جابجاکردن سیال ازطریق یک سیستم لوله کشی کاربرد دارد. سیال درامتداد یانزدیک محور چرخان وارد پروانه پمپ گشته و به وسیله این پروانه شتاب می‌گیرد وبه سرعت به سمت بیرون و به داخل یک پخش کننده یامحفظه حلزونی جریان می‌یابدکه ازآنجا به درون سیستم لوله کشی پائین جریان خارج می‌گردد.

تیغه های روی پروانه بطور تصاعدی ازمرکز پروانه پهن می‌شوند که سرعت را کاهش داده وفشار را افزایش می‌دهد. این امکان به پمپ گریزازمرکز اجازه می‌دهد تا جریان‌های پیوسته با فشار بالا ایجاد نماید.

پمپ های سانتریفوﮊ دارای یک محفظه هستند که حلزونی شکل است و پوسته یا کیسینگ نامیده می‌شود ودرون آن یک یاچند چرخ قرار دارندکه روی یک محور(شفت) نصب شده اند. هر چرخ مجهز به تعدادی پره می‌باشد. انتقال انرﮊی به سیال دراین قسمت انجام می‌شود. برای اینکه از محل خروج شفت از کیسینگ پمپ سیالی خارج نشود واصطلاحا نشتی به خارج نداشته باشیم ازابزاری به نام مکانیکال سیل استفاده شده است. نکته بسیار مهم در مورد این نوع پمپ ها هواگیری یا پرایم کردن پمپ پیش از روشن کردن آنها می‌باشد. یعنی پس از لاین آپ نمودن پمپ و اطمینان از ورود سیال به داخل پمپ، باید از خروج کامل هوا یا گاز حبس شده در داخل پمپ نیز اطمینان حاصل نمود. از این نوع پمپ ها در ابعاد و اندازه‌های مختلف برای مصارف گوناگون ساخته می‌شوند.

اجزای تشکیل دهنده اساسی یک الکتروپمپ های گریز از مرکز:

  • الکتروموتور : که شامل قسمت الکتریکی پمپ است.
  • کوپلینگ یا هم محورسازی:که متصلکننده الکترومتر به محور(شافت) پمپ است.
  • محفظه یاتاقان: که محل قرار گیری برینگها می باشد.
  • مکانیکال سیل: که محل آب بندی پمپ وجدا کننده سیال پمپاژ شده وقسمت مکانیکی پمپ است.
  • پره های پمپ: که باتوجه به نوع کاربرد دارای انواع گوناگون هستند.

دو جزء اصلی پمپ‌های گریزازمرکز پروانه و تیغه آن وحلزونی پمپ هستند.

  • پروانه: نقش پروانه ها در پمپ گریزازمرکز تامین انرژی لازم برای سیال می‌باشد.

در پمپ ها دو نوع پروانه پایه‌ای وجود دارند: مارپیچی و توربینی

پروانه های توربینی با تیغه های پخش کننده ای احاطه شده اند که مسیرهای به تدریج پهن شونده‌ای فراهم می‌آورند تا سرعت آب رابه آهستگی کاهش دهند. بنابراین هدسرعت به هدفشار تبدیل می شود.

پروانه مارپیچی با ویژگی نداشتن تیغه‌های پخش کننده مشخص می‌شوند. درعوض پروانه آن درون محفظه ای که حلزونی شکل است قرار گرفته و سرعت آب به دلیل ترک کردن پروانه کاهش می‌یابد که همراه باافزایش فشار می باشد.

انتخاب بین این دو نوع پروانه بسته به شرایط استفاده تغییر می کند. نوع مارپیچی به دلیل ظرفیت بالا وهد مصرفی پائین درچاه های کم عمق معمولاً ترجیح داده می شوند. نوع توربینی در چاه های آب عمیق استفاده می‌شود.

  • تیغه: تیغه نقش راندن مایع به خروجی پمپ را دارد که سرعت را به فشار تبدیل می نماید. جز تیغه درداخل پمپ که معمولا به پروانه متصل است به نوبه خوددارای شکلهای گوناگونی است.

دسته بندی شکلی تیغه ها را می‌توان به طور کلی به دو دسته تقسیم نمود: صاف و مارپیچ

پمپ های جریان محوری

این نوع پمپ ها دارای پروانه باز می باشند که نوع پروانه برای تولید دبی بیشتر و هد کمتر کاربرد دارد.

پمپ های جابه جایی مثبت

  • پمپ های رفت وبرگشتی

این نوع پمپ ها وسایلی هستند که انتقال انرﮊی از آنها به سیال به صورت پریودیک ودوره‌ای می‌باشد. نیروی محرکه این نوع پمپ ها نیزغالبا توسط موتورهای الکتریکی تامین می‌گردد. دراین نوع پمپ ها حرکت چرخشی میل لنگ تبدیل به حرکت رفت وآمدی پیستونی دریک سیلندر می‌شود. با عقب رفتن پیستون درسیلندر ایجاد مکش شده ودر نتیجه مایع ازطریق یک شیر ورودی داخل سیلندر می‌گردد. باحرکت پیستون به طرف جلو دریچه ورودی بسته ومایع ازطریق شیرخروجی به خارج هدایت می‌گردد. شیرهای ورودی وخروجی یکطرفه بوده وطوری ساخته شده اند که درمراحل رفت و آمد پیستون، از ورودمایع داخل سیلندر به قسمت کم فشار وبالعکس ممانعت شود. اگر به جای پیستون، پلانجری درداخل سیلندر رفت وآمد کند در این حالت به آن پمپ پلانجری می‌گویند. درضمن چنانچه پلانجر دیافراگمی راحرکت دهد پمپ ازنوع دیافراگمی است. فرق میان پیستون وپلانجر دراین است که طول سرپیستون کوتاه تر ازمسافتی است که پیستون درون سیلندر طی می نماید، درحالی که طول پلانجر بیشتر از طول مسافت طی شده توسط آن درداخل سیلندر می‌باشد. ازطرفی در پمپ های پیستون ازحلقه یا رینگی جهت آب بندی پیستون وسیلندر استفاده شده است که روی بدنه پیستون قرار گرفته وهمراه آن حرکت می‌کند، درحالیکه در پمپ های پلانجری این رینگ روی سیلندر قراردارد و ثابت است. این پمپ ها معمولاً کم ظرفیت هستند ولی فشارخروجی سیال را می‌توانند تامقدار زیادی افزایش دهند. بنابراین ازاین پمپ ها در جاهایی که نیاز به جابه جا کردن سیالی با حجم کم ولی فشاربالا می‌باشد استفاده می کنند. درضمن باید به این نکته نیز توجه داشت که جریان سیال دراین پمپ ها به صورت غیر یکنواخت می‌باشد. نکته بسیار مهم درمورد این پمپ ها آن است که هرگز نباید آنها را درحالیکه شیر خروجی پمپ بسته است روشن نمود.

  • پمپ های دوار

این پمپ ها نوعی ازپمپ های گردشی یا روتاری می باشند. پمپ های چرخ دنده‌ای ازدو قسمت متمایز تشکیل شده اند، یکی قسمت جداره ثابت ودیگری قسمت دوار که شامل یک محور گردان با چرخ دنده می باشد. در پمپ های چرخ دنده‌ای مقداری مایع بین دنده های چرخ دنده پمپ به اصطلاح به تله می افتد ودر اثر چرخیدن چرخ دنده ها این مایع به قسمت خروجی پمپ رانده می‌شود. این پمپ ها به گونه ای ساخته می‌شوند که در آنها فاصله میان اجزا گردنده و جداره ثابت بسیارکم می‌باشد. کاربرد این پمپ ها برای جابه جایی مایع با حجم کم وفشار متوسط می‌باشد. نکته مهم در مورد این پمپ ها آن است که هرگز نباید آنها را در حالیکه شیر خروجی پمپ (دیسشارژ پمپ) بسته است روشن نمود. چرا که دراین حالت، اگرهیچ شیر اطمینانی (سیفتی ولو) درمسیر دیسشارژ پمپ وجود نداشته باشد، یاخود پمپ ازبین می‌رود و یا اینکه لوله دیسشارژ می شکند.

 

منبع: ویکی پدیا